Tapio Suomisen sairasloman syy: psykoosi


Tapahtuu sitä paremmissakin piireissä. Koskaan ei voi tietää kuka sairastuu, milloin ja mihin sairauteen. Niin fyysiset kuin psyykkisetkin sairaudet ovat täysin arvaamattomia. Monet henkisesti sairastuneet tuntevat syyllisyyttä ja nolostuvat sairastumisestaan, vaikkei siihen ei ole syytä. Henkisen sairauden sijasta olisi voinut sairastua vaikka syöpään, ei henkinen sairaus ole sen enempää omaa syytä kuin fyysinen. Arpapelistä on kysymys, mikä sairaus sattuu omalle kohdalle?

Ylen suosikkiselostaja ja urheilutoimittaja Tapio "Tapsa" Suominen jäi tänä vuonna pitkälle sairauslomalle, ja sen syytä arveltiin ahkerasti netin palstoilla. Nyt hän on itse rohkeasti paljastanut mistä oli kyse; hän sairastui psykoottiseen masennukseen. Psykoosi on masennuksen vakavin muoto. Seitsemän viikkoa psykiatrisella osastolla, ja kun edes lääkkeet ja muut hoitomuodot eivät auttaneet tarpeeksi tai tarpeeksi nopeasti, turvauduttiin viimeiseen mahdollisuuteen eli sähköhoitoon. Onkohan "sähköshokki" jo vanhentunut nimi tälle? Hoidolla on sen historian vuoksi huono ja pelottava maine. Nykyään ei kyse ole niin dramaattisesta hoitotoimenpiteestä, ja sitä käytetään vain todelliseen tarpeeseen ja siitä on useimmiten paljon apua potilaalle.

Itseäni ihmetyttää ehkä eniten miten onnensa kukkuloilla oleva ihminen sairastuu masennukseen. Kun on juuri jättänyt vaimonsa ja nauttii uudesta parisuhteesta ja onnesta uuden rakkauden kanssa, niin miksi juuri silloin masentuu pahasti? No mutta kuten jo alussa totesin, henkisilläkään sairauksilla ei ole mitään logiikkaa tai aikataulua.