Yölliset kauhukohtaukset


Valveuni

Valveuni on poikkeava tajunnantila, joka syntyy joko osittain nukahtaessa, tai vain osittain herättäessä.

Valveuneen kuuluu poikkeuksellinen tajunnantila, jossa ihminen on usein silmät auki, mutta silti "unimaailmassa". Hän saattaa nähdä huoneessaan ihmisiä tai muita olentoja, ja yleensä tuntee jonkun

läsnäolon. Yleensä valveuni on ahdistava tila.

Valveuneen liittyy usein unihalvaus, eli tila, jossa ihminen on kyvytön liikuttamaan muuta kuin silmiään. Unihalvaukseen saattaa liittyä myös painon tunne rintakehän päällä, ja sellainen olo, että joku ilkeä olento
istuu siinä. Ihminen voi pelätä tätä kovasti, mutta tuntea olevansa täysin kyvytön tekemään mitään. Joskus hän tuntee kuristuvansa, tukehtuvansa tai pelkää sydämensä pysähtyvän.

Monia humanoidien kohtaamisia selitetään valveunen avulla.

------

Valveunet ovat hallusinaatioita, jotka esiintyvät joko vaivuttaessa uneen (hypnagogiset hallusinaatiot) tai unesta herättäessä (hypnopompiset hallusinaatiot). Hallusinaatiot voivat olla näköhavaintoja kuolleista
sukulaisista, hirviöistä, enkeleistä tai avaruusolennoista. Ne voivat myös olla ääniä, hajuja tai kosketuksia.

Uni ja valve sekoittuvat valveunissa toisiinsa, koska aivojen eri järjestelmät eivät ole siirtyneet selväpiirteisesti unitilasta valveeseen.

---------------
Yöllinen kauhukohtaus

Yöllisiä äärimmäisen pelon ja pakokauhun kohtauksia, joihin liittyy kiihkeää ääntelyä ja liikkumista sekä tahdosta riippumattoman hermoston voimakasta toimintaa. Henkilö nousee istumaan tai seisomaan ja huutaa kauhuissaan. Kauhukohtaukset esiintyvät yleensä yöunen ensimmäisen kolmanneksen aikana. Melko usein henkilö ryntää ovelle ikään kuin yrittääkseen paeta, joskin hyvin harvoin lähtee huoneesta.

-------------

Ilmiö, jossa ihminen herää unesta kauhun valtaamana. Sisältää voimakasta tuskan kokemista, pelkoja, kohonnutta sydämenlyöntiä, itkua, huutoa sekä kykenemättömyyttä selittää tapahtunutta. Yöllisistä kauhukohtauksista kärsivät näkevät usein epämiellyttäviä eläimiä tai ihmisiä huoneessa, heillä on vaikeuksia herätä eivätkä he seuraavana päivänä muista yön tapahtumia. Ilmenee kaiken ikäisillä ja kulkee usein suvussa, mutta ei ole vaarallinen. Yöllinen kauhukohtaus kestää yleensä noin parikymmentä minuuttia, ilmeten REM unta edeltävässä neljännessä univaiheessa (nREM). Tämä erottaa ne painajaisista, jotka voivat ilmetä missä tahansa unen vaiheessa. Ilmiön syytä ei toistaiseksi ole selvitetty.

---------------

Kauhukohtaukset ovat vaarattomia. Jos niitä esiintyy toistuvasti, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

------

Mistä poikkeava yöllinen käyttäytyminen sitten johtuu? Kun syvästä unesta siirrytään epätasaisesti kevyempään uneen, seurauksena saattaa olla poikkeava käyttäytymisilmiö: kauhukohtaus, unihumala tai unissakävely.

Unenaikaiseen havahtumiseen ja univaiheen muuttumiseen liittyviä häiriöitä kutsutaan parasomnioiksi. Näitä parasomnioita ovat unissakävely, unissa puhuminen, vartalon heijaaminen, hampaiden narskuttelu, painajaisunet ja yölliset kauhukohtaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti