Ruokavalio auttaa akneen


Moni teistä on eri mieltä otsikon kanssa. Niin olin minäkin vielä vuonna 2005. Olinhan ollut jo vuosituhannen alusta asti syömättä sokeria ja valkoisia jauhoja, ja akneni oli silti vain pahentunut vuosi vuodelta.

Viimeiset vuodet kärsin todella pahasta aknesta. Naamani ja kaulanikin olivat täynnä kipeitä ja punaisia, ihonalaisia patteja. Joskus nukkuminenkin oli vaikeaa kun pään painaminen tyynyyn sattui. Ja usein aamuisin tyynyllä oli verta, finneistä... Kasvoni olivat siis pahasti tulehtuneet. Korostan sitä että akneni oli sitä pahinta mahdollista laatua.

Söin jo vuonna 1999 Roaccutan-kuurin silloiseen lievään akneeni, ja se auttoi - silloin. Akne kuitenkin palasi takaisin noin 10 kertaa pahempana. Sitten kävin taas ihotautilääkärillä ja sain reseptin Roaccutania. En kuitenkaan lopulta halunnut kuuria aloittaa, koska se edellisellä kerralla aiheutti minulle niin pahoja sivuvaikutuksia. Tiesin vaihtoehtoni - koko loppuelämä pahasta aknesta kärsivänä tai tuo kuuri ja sen tuomat pahat jutut.

Mutta syksyllä 2005 jouduin terveydellisten syiden takia aloittamaan todella vähähiilihydraattisen ruokavalion. Jo aiemmin pois jättämäni sokerin ja valkoisten jauhojen lisäksi nyt pois ruokavaliostani joutuivat myös riisi, ruisleipä, puurot ja peruna. En aluksi uskonut että ruokavaliosta voisi olla apua akneen. Monen kuukauden ajan jopa kieltäydyin näkemästä totuutta peilistä. Mutta totta se on, akneni on lähtenyt parantumaan. Entiseen verrattuna olen suorastaan siloposki.

Tiedän että moni alipainoinen aknesta kärsivä pelkää laihtuvansa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, niin pelkäsin minäkin. Tärkeintä onkin huolehtia siitä että saa kaloreita tarpeeksi, ja siitä että koostaa ruokavalion oikein. Hyvä yksinkertaistettu nyrkkisääntö on: Päivässä vähintään puoli kiloa kasviksia, puoli kiloa proteiinipitoista ruokaa ja runsaasti hyviä rasvoja.

Pitänee korostaa sitäkin, että rasva EI aiheuta tai pahenna aknea, päinvastoin. Ihon kannalta tärkeää on oman kokemukseni mukaan
1) paljon kasviksia
2) paljon rasvaa
3) ei liikaa hiilareita
4) ei liikaa proteiinia

Yksinkertaistetusti voisin todeta, että hiilihydraatit aiheuttavat aknen ja rasva parantaa. Monella on varmasti suuria vaikeuksia uskoa tätä, onhan rasvasta tehty se suurin peikko, vaikka sokeri on oikeasti paljon pahempi juttu. Niin iholle kuin muutenkin.

Miksikö rasvan syönti on niin tärkeää? Monella akneihoisella on pohjimmiltaan todella kuiva iho, niin minullakin. Kasvoni kiilsivät ja uivat rasvassa, mutta olivat samalla hilseilevän kuivat. Kuivattavien ihonhoitotuotteiden käyttö pahentaa usein tilannetta ja aknea entisestään. Minullakin auttoi ihon kuntoon se, että lopetin rasvaiselle iholle tarkoitettujen, kuivattavien tuotteiden käytön. Nykyään käytän vain hellävaraisia, kuivan ihon tuotteita. Kasvojen pesuun vain Erisania. Kasvovettä käytän todella harvoin, ja en koskaan alkoholipitoisia tuotteita. Ne saavat ihoni kiiltämään heti.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa akneen. Uskon, että jos se auttoi minulla, se auttaa jokaisella. Sillä akneni oli todella paha.



Aknen syntymekanismi


Tiesitkö tämän?

Hormonit aiheuttavat aknen. Liiallinen sokerinsyönti vaikuttaa hormonitoimintaan negatiivisesti.


Sokeri ei kuulu ihmisen luontaiseen ravintoon. Entisaikaan sokeria sai ostaa ainoastaan apteekista.

Jos ihmisellä on perinnöllinen taipumus saada akne, hän saa hormonaalisen aknen jos syö liikaa sokeria ja hiilihydraatteja. Miksikö? Koska se mitä syöt vaikuttaa hormoneihisi.

Akne johtuu hormoneista. Ja ruokavaliolla niihin hormoneihin voi vaikuttaa!

Tiesitkös tämän:

Kun syöt jotain sokeri/hiilihydraattipitoista, verensokerisi nousee huippulukemiin. Tasatakseen tuon nousun elimistösi erittää insuliinia. Insuliinin suuri määrä kropassa puolestaan lisää mieshormoneiden määrää. Ja mieshormonit puolestaan tunnetusti aiheuttavat aknen mm. laajentamalla ihohuokosia ja lisäämällä talin määrä iholla. Tasan näin yksinkertaista se on.



Vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa aikuisiän perinnölliseen, hormonaaliseen akneen. Jos olet jo yrittänyt kaikkea muuta ilman apua, kannattaa ehkä kokeilla. Helpoin ja lempein tapa aloittaa VHH-ruokavalio lienee sokerien ja valkoisten jauhojen jättäminen pois ruokavaliosta, ne ovat todella epäterveellisiä kaikille. Pois ruokavaliosta siis: karkit, suklaa, pullat, viinerit, munkit, keksit, pasta, makaroni, vaalea leipä, hampurilaiset, sokeria sisältävät jugurtit ja viilit, jäätelö jne. Voin kuvitella että monella lievästä aknesta kärsivällä pelkästään jo tuo auttaa. Oma akneni on ollut pahinta mahdollista laatua joten joudun rajoittamaan hiilihydraattien määrää rankemmalla kädellä.
 


Aknen ja ruokavalion yhteydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. On myytti ettei ruokavaliolla ole vaikutusta akneen. Vastoin yleistä luuloa rasva ei ole se mikä pahentaa aknea, vaan sokeri ja hiilihydraatit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katson juonipaljastukset joka viikko