Valkoinen läikkä hampaassa


Jokin aika sitten olin inhottavassa, pitkään kestäneessä kesäflunssassa. Kuulemma jostain kumman syystä nuha kestää yleensä kesällä kauemmin kuin talvella? Kun muutenkin on niin inhottavaa olla kipeänä helteellä ja valoisalla, yäk.

Eräänä iltana hampaiden pesun yhteydessä huomasin kulmahampaassa aika ison, valkoisen läiskän. Ihmettelin mikä se oikein on. Pelkäsin jo että hammas on lohkeamassa. En sentään ajatellut että kyseessä olisi reikä, sillä ei sellainen olisi niin nopeasti ja yhtäkkiä ilmestynyt.

Yritin sitten vähän googlettaa että mitä oikein merkitsee valkoiset läikät hampaissa. Oli vaikeaa löytää vastausta, mutta sitten onneksi tärppäsi.

Valkoisia läiskiä tulee hampaisiin erityisesti silloin kun suu kuivuu, eli esimerkiksi flunssan yhteydessä kun suuta joutuu pitämään jatkuvasti auki nenän ollessa ihan tukossa. Kyseessä on täysin harmiton ja vain kosmeettinen vaiva, läikät katoavat hampaista itsestään ajan kanssa. Ja syynä niihin on se että kiillettä on hampaassa epätasaisesti esimerkiksi liian fluorin saannin vuoksi. Ehkä olet asunut lapsena alueella jolla veteen lisättiin fluoria. Tai söit fluoritabletteja. Tai äitisi sai raskausaikanaan liikaa fluoria.