mainostenjakajan palkka ja työ


Mainostenjakajan työ on orjatyötä, josta ei juurikaan makseta palkkaa. Tätä työtä tekevät lähinnä lapset, teinit ja opiskelijat ja heitä viilataan linssiin säälimättä. Mainostenjako-työtä tehdään yleensä kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja viikonloppuisin. Aikaa menee piirin koosta ja mainosten määrästä riippuen noin 2-6 tuntia per jakokerta.

Viime vuosina yhä useampi mainos on siirtynyt postin eli itellan tai muuden alan toimijoiden jaettavaksi, pois mainostenjakofirmoilta, ja hyvä niin. Jokainen firma joka laittaa lappusensa jakoon mainostenjakofirmojen kautta osaltaan mahdollistaa tämän riistotyön jatkumisen, ja joutaa siksi jokaisen valveutuneen kuluttajan boikottilistalle.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sai mainostenjako-alalle aikaan työehtosopimuksen parisen vuotta sitten. Yksikään mainostenjako-firma EI noudata tätä pakollista työehtosopimusta, eli rikkovat lakia. Ainakin yksi oikeusjuttu asiasta on jo nähty. Entinen mainostenjakaja haastoi entisen työnantajansa oikeuteen maksamattomien palkkojen takia, ja voitti jutun. Jos siis ryhdyt mainostenjakajaksi, säilytä kaikki palkkakuitit ja pistä itsellesi ylös joka jakokerta kauanko aikaa työssä sillä kertaa meni. Voit hakea palkkasaataviasi oikeusteitse viimeistään sitten kun lopetat työt.

Mainostenjakajan palkkaa riippuu piirin koosta ja mainosten määrästä. Tavallisesti kuukausipalkka on sadan euron molemmin puolin. Kun alalle saatiin työehtosopimus, jota firmat eivät noudata, ne kuitenkin nostivat hiukan palkkojaan. Eivät kuitenkaan ollenkaan niin paljon kuin työehtosopimus olisi edellyttänyt.