Kaljuuntumislääkkeiden ikävät sivuvaikutukset


Miestyyppisen eli perinnöllisen eli hormonaalisen hiustenlähdön aiheuttaa sekä miehillä että naisilla testosteronijohdannainen DHT. Kaikki aidosti kaljuuntumiseen auttavat lääkkeet ja hoidot perustuvat vain ja ainoastaan DHT:n blokkaamiseen eli sen määrän vähentämiseen. 

Itse olen nainen joka on kärsinyt kaljuuntumisesta jo alle parikymppisestä asti. Ihotautilääkäri määräsi minulle heti Rogainea eli minoksidiilia. Silloin se oli vielä reseptiläääke ja maksoi kaksi kertaa enemmän kuin nykyään.

Myöhemmin käytin DHT:n estämiseen mm. sahapalmua (saw palmetto) ja betasitosterolia. Onneksi en kuitenkaan käyttänyt näitä valmisteita kovin paljoa enkä mitenkään säännöllisesti.

Miehillähän tehokkain kaljuuntumislääke on finasteridi (Propecia, Gefina). Vasta vuosi pari sitten minulle selvisi mistä johtuvat finasteridin miehille yleisesti aiheuttamat sivuvaikutukset. Niitähän ovat esimerkiksi impotenssi ja rintojen kasvaminen. Kun DHT estetään sen sijaan muodostuu naishormoni estrogeenia. Siinä on syy miksi tehokkaat DHT:n estäjät aiheuttavat miehillä naisistumista, ja naisilla riski estrogeeniriippuvaisiin sairauksiin kuten endometrioosiin kasvaa.

Miehen pitää siis tarkkaan miettiä onko hiusten pysyminen päässä sen arvoista että mahdollisesti muuttuu naismaisemmaksi. Finasteridin aiheuttamat seksuaalihäiriöt voivat olla jopa pysyviä.

Myös vihreä tee vähentää DHT:n määrää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti