lehdenjakajan palkka, työ ja työaika


Olen tehnyt sanomalehdenjakajan töitä jo aika monta vuotta, itse asiassa yli seitsemän. Työnantajani EI ole Itella vaan paikallinen jakeluyritys.

Monia tätä työtä harkitsevia kiinnostaa esimerkiksi työaika. Se riippuu täysin siitä teetkö vain yhtä vai montaa piiriä. Montaa piiriä jakavilla työaika voi alkaa jo yhden ja kahden välillä yöllä. Itse jaan vain yhtä piiriä ja herään töihin yleensä puoli kolmen aikaan aamuyöllä, vaikka virallinen työaika alkaakin vasta puoli neljältä. Jakajan työt loppuvat virallisesti kuudelta, kun lehtien pitää olla jaettuina siihen mennessä.

Lehdenjakajan palkka

Sekin riippuu siitä miten kauan olet työtä tehnyt. Tuntipalkka nousee ensimmäisen kerran kun olet ollut töissä vuoden verran, ja seuraavan kerran viiden vuoden jälkeen. Mutta pelkkää tuntipalkkaa ei todellakaan voi tuijottaa, sillä sen päälle tulee vielä paljon eri lisiä. Laskinpa nyt äkkiä palkkatodistuksestani 14 eri lisää! Esimerkiksi yötyölisä, laatupalkkio ja sunnuntaisinhan palkka on aina kaksinkertainen.

Lehdenjakajan työ on fyysisesti raskasta, erityisesti talvella lumiseen aikaan. Joskus kun lunta on satanut paljon meinaa ihan itku päästä, sillä katuja ei todellakaan ole vielä aurattu kun lehdenjakaja tekee työtään. Kesällä on helpompaa, mutta silloin varsinkin viikonloppuisin saattavat humalaiset porukat aiheuttaa häiriöitä.

Ja sitten vielä yksi pieni asia... Sanomalehden myöhästyminen johtuu 99% ajasta painosta, ei todellakaan jakajasta. Jos lehti tulee painosta monta tuntia myöhässä ei se todellakaan ole kivaa jakajallekaan, ja sitten saa vielä kaupan päälle asiakkaiden haukut!